úterý 18. března 2014

O tom, jak fotím a následná úprava fotky... :-)

Ahoj všem.

Nad tímhle článkem přemýšlím už docela dlouho, ale zvažovala jsem jestli ho sem vůbec dávat, když si ani nejsem jistá jestli by to někoho zajímalo. Proto jsem se v jednom příspěvku zeptala a pár z vás se vyjádřilo kladně, takže to tu máte. Předně chci říct, že si tady teď ani omylem nebudu hrát na nějakou paní fotografku. Jenom se s vámi podělím o to, jak vznikají fotky, co sem dávám a třeba to někomu pomůže, k něčemu inspiruje..anebo taky vůbec ne, protože na tom není fakt nic velkolepého :) Samotnou mě zajímá, když vidim fotky, co se mi líbí, jak slečna fotí, co používá, jaký má "triky" apod. Ale dosud jsem takových článků moc neviděla. 

K focení mi slouží už asi tak šest let starý foťák, což je Panasonic DMC-FX37, kdo by chtěl vědět konkrétně. To znamená, že i s úplně obyčejným foťákem, co ani nemusí být zrovna fungl nový přístroj se dají pořídit pěkný fotky, jen se musíte s foťákem trochu seznámit a spřátelit, což mě osobně trvalo delší čas ( jen si klidně narolujte do prvních příspěvků, ty hrůzy nejspíš brzy smažu.. ). Celou dobu fotím jen s ním a pokud mi neodejde, měnit ho nehodlám. 


Vždycky fotím v programu "Běžné fotky", kde si jen nastavuju jestli je zataženo nebo slunečno ( ve foťáku pod označením "Vyvážení bílé" ), anebo v případě, kdy nefotím venku nastavuju žárovku, anebo "domeček", ale to používám minimálně, protože doma se mi ještě nepodařilo vyfotit čistou fotku bez šumu a to pak radši použiju blesk, o čemž se pak zmíním. Hodně důležitý je pak i podání barev. Podle mě je nejlepší nastavit si Standard, anebo Natural v tomhle případě, protože v ostatních programech by vám to vytvořilo nehezký oranžový odstín pokožky. Ostření většinou používám od nejbližšího po nejvzdálenější ( jak je vyobrazeno na fotce ). A k redukci šumu poslouží nastavení režimu ISO, kdy volím nejvyšší možnou variantu, co foťák nabízí. To by bylo tak nějak všechno, co si těsně před focením připravuju. 




Pak je tu místo, kde fotím. Protože se mi líbí, když je na fotkách bílé pozadí, oblíbila jsem si v poslední době bílé rámy plastových oken na balkoně. :) Takže pozadí, co na fotkách vídáte je právě tohle a všichni z okolních paneláků se můžou chechtat, co to tam ta bláznivka na balkoně zas fotí. :D

Ale protože cvaknutím fotky to pro mě nekončí, ale v podstatě teprve začíná, mám oblíbený program na úpravu a tím je PhotoScape. Je v češtině, obsahuje spoustu vychytávek, ale pro mě nejdůležitější moct fotku oříznout, přidat jas, když je potřeba a pomoct tomu trochu kontrastem. Pozor ale, vždycky jdu jen tak daleko, abych nepozměnila odstín barvy, protože klamat tu nikoho nehodlám a všechno jsou to jen pro mě nezbytné úpravy, bez kterých si svoje fotky neumím představit. A navíc v tomhle programu tvořím koláže měsíčních shrnutí a lahviček laku se štětečkem na konci příspěvku.

Průběh úpravy :

Fotka před oříznutím

Ořez

Úprava kontrastu

Protože fotka je trochu tmavší, pomůžu jí maličko jasem.

A nakonec viněta, která zjemní hrany fotky.

A teď ten rozdíl. Fotka před a po. 



Lahvičky fotím tak, že si na bobíka, co mám na balkoně rozprostřu nějaký šál a na ten pak naaranžuju lahvičky, doplňky, no zkrátka to, co se mi k laku zrovna líbí. :) Postup úpravy je identický.


Před úpravou

Po úpravě

A teď k tomu focení s bleskem. Moc v oblibě to nemám a klasický laky s ním nikdy nefotím, protože to vždycky tu barvu pozmění. Takže co jsem fotila s bleskem, tak jen nail art, protože tam to až tak nevadí, aspoň teda mně, ale to spíš jen přes zimu, když jsem přes den byla v práci a vracela se za tmy, takže nulová šance k focení během dne. 

Jinak focení s bleskem nail artu u mě probíhá následovně :

  • Program žárovka
  • Podání barev Natural
  • Přiblížení 0.2m - 0.3m 


To přiblížení je důležitý si dobře nastavit, jinak mám ruku buď celou bílou od blesku, anebo zase při vyšším přiblížení už lehce rozostřenou. :) Jako pozadí mi zase poslouží bílá skříň.

Já myslim, že je to asi všechno, co jsem chtěla k tomuhle napsat.. Pokud jste to dočetly až sem, tak jsem ráda a pokud si z toho někdo něco vzal, tak jsem samozřejmě ještě radši. :) A jestli jsem třeba zapomněla na něco, co vás zajímá, tak mi v komentářích dejte vědět.

Mějte se krásně. 

20 komentářů:

  1. Líbí se mi, jak fotky upravuješ :-) taky je jeden z programů, které používám Photo Scape a na určité úpravy mi vyhovuje
    jen bych chtěla podotknout, jestli jsem správně pochopila, jak nastavuješ ISO, tak vysokými čísly šum přidáváš, nejedná se totiž o redukci šumu ale citlivost (ale zas máš větší šanci vyfotit ostrou fotku za horších světelných podmínek - jestli to teda u kompaktu funguje podobně jako u zrcadla)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju kubajdo :)
      Tak teď jsi mě s tím ISO zmátla. :D Ale když fotím venku, tak ho nastavuju na max a fotky jsou čistý, zato když ho snížím, tak už je znát šum. Ale jak říkám, jsem fakt jenom amatér. :))

      Vymazat
    2. no mělo by to fungovat nějak tak, že čím vyšší ISO, tím foťák fotí rychleji, ale méně kvalitně
      takže ISO 100 se hodí, když si můžeš dovolit fotit pomaleji (= je dost světla) a fotka bude kvalitnější (v tomhle případě by byla škoda dávat zbytečně vysoké ISO a přidávat tím nějaký ten šum)
      a ISO 1600 se hodí v horších světelných podmínkách, protože ti umožní vyfotit tu fotku rychlejc = ostřeji, ale s větším šumem
      tak nějak to teda mám naučené já, ale za 1. jsem taky amatér, takže je možné, že něco z toho je ve skutečnosti jinak a za 2. v kompaktu ten princip může být trochu jiný
      tak až budeš mít někdy čas na focení, tak to můžeš nějak pozkoušet, jestli si všimneš rozdílu :)

      Vymazat
    3. Teda tohle jsem vůbec nevěděla, k čemu všemu to může sloužit. Právě jsem to už párkrát zkoušela, ale hned jak budu moct, tak to zkusim znovu. :)

      Vymazat
  2. No vyhraješ si, pane jo :) Ale já taky, baví mě upravovat fotky a hrát si se světlem, jasem a podobně. škoda, že nemám lepší foťák, ale snad i ten jednou bude :) Jsi šikula ;)
    http://something-times.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepší foťák bych taky hned brala, to zas ne že ne. :)) Ale jsem ráda, že i s tímhle postarším pánem se dá něco slušnýho sesmolit. No a děkuju moc. :)

      Vymazat
  3. super článek!:) Photoscape také používám a jsem s ním spokojená:) také nejčastěji fotky jen ořezávám, nebo je skládám vedle sebe, nechci moc zasahovat do barev oblečení a s odstíny laků musí být člověk určitě nadmíru opatrný, jak píšeš:) nejraději si pohrávám s přirozeným světlem rovnou při focení, aby těch zásahů bylo posléze co nejméně♥

    www.Lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Petruš. :) Mít ještě o něco slušnější přístroj, tak bych asi taky nijak závratně do fotek už nezasahovala, ale v mém případě je to nutnost. Hrozně bych si chtěla zkusit aspoň jednou něco nafotit třeba s takovou zrcadlovkou, to je úplně o něčem jiném. :) No a tvoje fotky miluju, mimochodem. :)

      Vymazat
  4. Super :-)
    Ja tedy fotim zatim z mobilu, i kdyz vxera jsem poprve zkousela i digi zrcadlovku xi co to je, co mame uz minimalne pul roku doma.
    Mobil mam Sony Xperii S, ktera disponuje 12mpx, navic tam ma i to iso, vyvazeni byle, moznost predexponovat, podexponovat...coz uz ja nohuzel kvuli blbym svetelnym podminkam musim. Mame blbe postaveny byt, temer vsude stin, v lete naopak zase musim svetla ubirat...tak snad se na ty fotky da koukat.
    Priznam se, ze orez selam minimalne a tim, ze si hraji s moznosti -/+ nemusim tolik doladovat v programu fotky.
    Jakekoliv neodpovidajici realite se snazim nedavat.

    Jde v tom photo scape pridavat i ohnuty vodoznak?

    Ale jinak hrozne diky za clanek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, mít tak doma zrcadlovku. :D Já bych s telefonem fotit nemohla, až takhle našlapanej ho nemám, takže jestli mi někdy odejde tenhle foťák..to nevim, co bych dělala. Radši si to ani nebudu představovat. :))
      Bohužel ohnutý vodoznak tam udělat nejde. :/ Kvůli tomu jsem si stáhla Gimp a podle návodu na You Tube se pokoušela vytvořit, ale nešlo mi to. Buď jsem stáhla špatnou verzi ( ale nemyslím si ), prostě tam jeden krok chyběl.
      Jsem ráda, že se článek líbil. :)

      Vymazat
    2. Já to taky zkoušela v tom Gimpu podle návodu a marně - Míla mi ho poslal, že to podle toho zvládne každý... :D To je prostě program nad mé chápání :D Tam dám akorát razítko a končím :D Nikdy si na to doma nevzpomenu, aby mi to Míla ukázal...

      Jinak jak už tu někdo psal - tak to ISO, čím vyšší hodnota, tím víc šumu... ale zas to přidává "světlo" za horších světelných podmínek. Takže to nechápu, jak je možné, že fotíš na nejvyšší ISO a fotky šumivé vůbec nemáš :D Máš zázračný foťák :D

      Vymazat
    3. Já taky nejsem schopná vytvořit to v Gimpu, vždy jsem se na jednom kroku zasekla a nic nebylo. :D
      Fakt nevim, jak to s tím ISO teda je, ale hlavně, že mi to funguje. :D

      Vymazat
  5. Fajn článek Romčo a ten program neznám juknu na to jestli mě zaujme, já používám Zoner photo studio 14 a docela mi vyhovuje a občas picasu :) jen bych se chtěla naučit dávat nějaký vodoznak anebo eventuelně vymyslet logo ale na to já nemám asi ty správný buňky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho zbožňuju Hani. :) Sice valnou většinu pro fotky na blog nevyužiju, ale když fotím něco mimo blog, nebo kde si můžu dovolit už větší zásah, tak je to moc fajn. :) Vodoznak, to už je samotná kapitola, taky bych si chtěla nějaký vytvořit, ale jsem na tom jako ty. :)

      Vymazat
  6. Je tam o krom mene, je nepostrehnutelny, v gimpu to umim, ale zase mne nebavi upravovat fotky v x programech :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, přesně to je další věc. I kdybych to v Gimpu uměla provést, tak se mi taky zrovna nechce provádět úpravy v tolika programech. :))

      Vymazat
  7. Super článek! Všechno hezky popsané i nafocené :)) Stejně se pořád ztrácím v tom nastavování foťáku (ať už s bleskem nebo na normální focení :D ), protože ten můj funguje nějak úplně jinak a většina tvých nastavení v mém vůbec nejsou :D Ale tak neva, no :D Zamakat bych mohla na úpravě fotek... nedělám prakticky vůbec nic :D fotky fotím na supermakro, takže je nemusím ořezávat pak (hurá za všechny lenochy :D), ale možná bych mohla zkusit fotit normálně a pak přiblížit a oříznout (i když to mi zase příjde, že s tím mým foťákem bez makra musím fotit z dost velké dálky... tak aby to pak nebylo mázlé, když to budu chtít oříznout a přiblížit jen ty nehty.... no musím vyzkoušet :D). Jo a myslím, že bys mohla někdy klidně jednu z fotek vyparádit trochu víc, jestli tě to baví, tak proč to nezkusit :D Sranda musí být!! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Niky :) No já bych byla děsně ráda, kdybych uměla vyfotit tak, abych nemusela následně krom ořezu např. nic přidávat. :)) Ale zase na druhou stranu mi to zas tak nepřekáží, protože mě to hrozně baví - celej ten proces od focení po úpravy. Vlastně na poslední fotce bych se mohla klidně trochu vyřádit. :D Občas hodím filmový efekt ( třeba na lahvičku ), vypadá to pak tak trochu dramaticky. :))

      Vymazat
    2. No já na to právě nejsem zvyklá, protože jsem se moc v těch programech na úpravu fotek nevyznala, v kompu jsem měla tak jeden a to hodně blbý a tak nakonec můj pokus o úpravu dopadl vždy fiaskem :D tak jsem se do toho ani nepouštěla, teď mám jiný program, lepší, ale stejně oříznutí, kontrast a jas jsou vrcholem mého počínání :D a to ještě tak v jednom případě ze sta, protože když mám ty fotky jen v kompu pro sebe, tak nemám nějak důvod je upravovat... A já jsem určitě za, aby ses vyřádila! :D :D vždycky se mi ty efektové fotky moc líbí!! (a jakožto naprostý laik jsem z nich patřičně unešena :D)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...